Subscribe

RSS Feed (xml)


design by

zen-design!

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Εισαγωγή στο αυτονόητο! (ανοιχτή διακυβέρνηση)


Σε αυτόν τον τόπο η αξιοκρατία αγαπήθηκε σχεδόν πάντοτε "ως ιδέα"- και κυρίως ως ιδέα αντιπολίτευτικού λόγου-, παρά ως έμπρακτη απόφαση και πράξη. Ελάχιστες διαφορετικές περιπτώσεις, (π.χ. νόμος Πεπονή) αφορούν σπάνιες περιόδους ή σπάνιες προσπάθειες ορισμένων ανθρώπων, που συχνά έμειναν μόνοι, αυτοί και η σπανιότητά τους.

Η αξιοκρατία έγινε σύνθημα. Την θυμήθηκαν οι πολιτικοί μας όποτε υπήρξε σοβαρός λόγος. Συνήθως, σοβαρό λόγο αποτελεί για όλα τα κόμματα η προεκλογική περίοδος. Τότε, οι πολίτες πρέπει να "παραμυθιαστούν". Πρέπει, αν δεν μπορούν να ξεχάσουν την άθλια πραγματικότητα, τουλάχιστον, να ελπίσουν ότι στο μέλλον μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα.
Χρόνια και χρόνια το παραμύθι αυτό. Οι πολίτες, έμαθαν το παραμύθι απέξω και ανακατωτά. Ο μέσος πολίτης - ψηφοφόρος - άκουγοντας "αξιοκρατία", σκεφτόταν (αμέσως σχεδόν), πόσο καλό είναι αυτό για όλους τους άλλους. Αρκεί να μην ισχύσει για τον ίδιο. Που μπορεί αν φερθεί κατεργάρικα να αξιοποιήσει τις τρύπες (τρυπάρες) του συστήματος για να ωφεληθεί.


Μια συνέπεια αυτής, της γνωστής σε όλους μας ιστορίας, είναι ότι τελικά η αξιοκρατία, κατάντησε μέρος της ξύλινης γλώσσας. Έγινε θέμα στη σφαίρα της πολιτικής ανάλυσης. Θέμα περίπλοκο, που ζει έξω από την καθημερινή πολιτική πράξη και τη ζωή. Θέμα μπερδεμένο, με μόνιμη κατοικία στα μυαλά φιλοσόφων.


Όσο και αν το είχε προαναγγείλει ο Παπανδρέου, τελικά, είναι ένα πρώτο σοκ -για όσους αλλιώς τα είχαν φανταστεί- αυτή η αυτονόητη ενέργεια που αναφέρεται ως

"ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" Πρόσκληση για την πλήρωση των θέσεων των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της Κυβέρνησης και των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών.


Αξιοκρατία. Τόσο απλά!

Η αξιοκρατία και η διαφάνεια, εκτός από θέσεις αρχών, αποτελούν ισχυρές προϋποθέσεις για μια σύγχρονη και αποτελεσματική λειτουργία της κοινωνίας και της πολιτικής.


Το ιστολόγιο αυτό, θα διατηρήσει το κριτικό πνεύμα του έξω από κάθε λογική χειροκροτητή ενεργειών της όποιας εξουσίας.
Το αποτέλεσμα των εκλογών, επαναφέρει το δικαίωμά μας στην αισιοδοξία, είναι όμως σαφές ότι τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο, τίποτα δεν θεωρούμε δεδομένο και τίποτα δεν είναι εύκολο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα...

Διαβαστηκαν περισσοτερο

Σελίδες

Ετικέτες

Το δίκαιο, πάντα προϋποθέτει κανόνες εφαρμογής. Αλλά ο πρώτος, (από όλους τους κανόνες), είναι πως δεν επιτρέπεται κανείς να τους αλλάζει, κάθε φορά, σύμφωνα με τα μέτρα του...
(κλικ) Καραμούζα ΑΣΕΠ για τον Δήμο Κορυδαλλού

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων
ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ