Subscribe

RSS Feed (xml)


design by

zen-design!

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Διαφάνεια και αυτονομία της πολιτικής.

  • Σήμερα, δυστυχώς, τα χρήματα του Ελληνικού λαού, ο δημόσιος πλούτος, αντί να επενδύονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του πολίτη, χάνονται από την πελατειακή σπατάλη ή ακόμα και την ιδιοποίηση από «κολλητούς, ημέτερους, κομματικούς παράγοντες και κουμπάρους». Πριν από δύο περίπου χρόνια, παρουσίασα προτάσεις με στόχο την ανάκτηση του κύρους και της πολιτείας και της πολιτικής ζωής του τόπου. Από τότε επαναλαμβάνω ότι αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση που μαστίζει την χώρα εξόδου το νοικοκύρεμα, το σχέδιο, η διαφάνεια και οι τήρηση κανόνων και αξιών μιας ευνομούμενης πολιτείας. Με άμεση αντιμετώπιση της διαφθοράς, της ατιμωρησίας και της αδιαφάνειας. Αν δεν γίνει αυτό, όχι μόνο την οικονομία δεν θα βάλουμε σε τάξη, αλλά η ίδια η δημοκρατία μας, οι θεσμοί της πολιτείας θα απαξιώνονται συνεχώς στα μάτια του Έλληνα πολίτη.


  • Από τις πρώτες μέρες της επόμενης διακυβέρνησης του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε σε καίρια βήματα αποκατάστασης των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικής: Πρώτον, μειώνοντας δραστικά τις εκλογικές δαπάνες με τη ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος και το σπάσιμο των αχανών εκλογικών περιφερειών σε μονοεδρικές. Έτσι θα ελαχιστοποιηθεί η ροή «μαύρου πολιτικού χρήματος» και θα θωρακίσουμε την ανεξαρτησία της πολιτικής και του πολιτικού, από επιχειρηματικά, επικοινωνιακά και άλλα εξωθεσμικά κέντρα ισχύος και επιρροής. Δεύτερον, χτυπώντας αποφασιστικά το «μαύρο» πολιτικό χρήμα. Όλες οι πηγές χρηματοδότησης των κομμάτων διαφανείς. Οι ιδιωτικές εισφορές υποχρεωτικά ονομαστικοποιημένες και μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Ο πολίτης για να μας εμπιστευτεί θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να μας ελέγξει. Τρίτον, βάζοντας τέρμα στην αδιαφάνεια και στη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι.

Όλες οι υπογραφές υπουργών και όλες οι πράξεις του Δημοσίου, που αφορούν σε προμήθειες, παροχές υπηρεσιών προς το Δημόσιο, αναθέσεις ή χρηματοδοτήσεις, προσλήψεις, να βρίσκονται, υποχρεωτικά, σε δημόσια θέα στο διαδίκτυο.

Χρήματα, όπως τα 28 δισεκατομμύρια που δόθηκαν πρόσφατα στις τράπεζες, οι προμήθειες στα νοσοκομεία, οι πωλήσεις δημόσιας γης, όλα θα τα βλέπει ο κάθε Έλληνας στο διαδίκτυο.

Τα ίδια θα ισχύουν και για την Αυτοδιοίκηση.

Τέταρτον, τιμωρώντας παραδειγματικά τους δημόσιους λειτουργούς που δεν δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Με ριζική αναμόρφωση του θεσμού του πόθεν έσχες ώστε εκείνοι που θα βρεθούν ότι δεν έχουν δηλώσει περιουσιακά τους στοιχεία, να τα χάνουν. Να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου.

[Δυο αποσπάσματα από το

ΑΡΘΡΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ]

(με τον τίτλο "απλά και καθαρά" στον komvo όλη η παρέμβαση)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα...

Διαβαστηκαν περισσοτερο

Σελίδες

Ετικέτες

Το δίκαιο, πάντα προϋποθέτει κανόνες εφαρμογής. Αλλά ο πρώτος, (από όλους τους κανόνες), είναι πως δεν επιτρέπεται κανείς να τους αλλάζει, κάθε φορά, σύμφωνα με τα μέτρα του...
(κλικ) Καραμούζα ΑΣΕΠ για τον Δήμο Κορυδαλλού

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων
ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ