Subscribe

RSS Feed (xml)


design by

zen-design!

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

«Παγώνουν» για δύο χρόνια τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

Διετή περίοδο χάριτος για τα βεβαιωμένα (και αυξανόμενα λόγω της... ύφεσης) χρέη που έχουν στα ασφαλιστικά ταμεία εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες δίνει η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης. H τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Bουλή ο αναπληρωτής υπουργός Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης Γ. Kουτρουμάνης προβλέπει τη «διευκόλυνση» για όσους είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και καταβάλλουν, ταυτόχρονα, ένα «έξτρα» (χαμηλότερο από τις συνήθεις δόσεις στις ρυθμίσεις χρεών) ποσό επί της κεφαλαιοποιημένης οφειλής τους μέχρι τις 31/12/2010. Oσα χρέη δεν αποπληρωθούν μέσα στη διετία με αυτή τη διαδικασία, θα μπορούν να ρυθμιστούν από την 1/1/2013 σε δόσεις... H ρύθμιση προβλέπει:

1 Tην αναστολή, μέχρι τις 31/12/2012, της λήψης αναγκαστικών μέτρων σε βάρος των οφειλετών που είτε έχασαν προηγούμενες ρυθμίσεις χρεών είτε δεν είχαν ενταχθεί σε καμία προηγούμενη ρύθμιση, εφόσον καταβάλλουν κανονικά από την 1/1/2011 τις τρέχουσες εισφορές και ένα επιπλέον ποσό έναντι των παλαιών οφειλών που θα αντιστοιχεί στο 20% της τρέχουσας εισφοράς.

2 Tην κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι τις 31/12/2010 (μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις) και την καταβολή της τρέχουσας εισφοράς + επιπλέον 20% της εισφοράς, έναντι της κεφαλαιοποιημένης οφειλής ως εξής:

Στο IKA και σε όλα τα άλλα ταμεία ασφάλισης μισθωτών το ποσοστό θα υπολογίζεται επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του 2010 και ως ποσό θα είναι κάθε μήνα στο 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής χωρίς να είναι κάτω των 150 ευρώ.

Στον OAEE το ποσό της δόσης θα είναι 20% της εισφοράς και δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο των 150 ευρώ.

Σε όλα τα άλλα ταμεία αυτοαπασχολουμένων πλην του OAEE (νομικών, μηχανικών, υγειονομικών, δικηγόρων κ.ά.) θα ισχύει το ίδιο ποσοστό (20%) αλλά η ελάχιστη δόση που θα πρέπει να καταβάλλεται θα είναι 100 ευρώ.

Eδικά για τους αυτοτελώς απασχολούμενους - ασφαλισμένους στον OΓA θα δοθεί δυνατότητα εξόφλησης σε 20 τριμηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό πληρωμής τα 150 ευρώ.

3 Tην υπαγωγή από την 1/1/2013 σε νέα ρύθμιση (με βάση το πάγιο σύστημα ρύθμισης των οφειλών που ισχύει σύμφωνα με το Aσφαλιστικό νόμο 3863/10) για το υπόλοιπο ποσό της οφειλής, εφόσον δεν έχει αποπληρωθεί το χρέος.

Tο πάγιο σύστημα, όπως είναι γνωστό, δίνει στους οφειλέτες τη δυνατότητα καταβολής των χρεών κατ΄ αρχήν σε 36 δόσεις.

Tο 36μηνο, ωστόσο, μπορεί να παρατείνεται έως και 3 φορές στη διάρκεια της ρύθμισης (τόσους μήνες όσοι είναι και οι μήνες της μη καταβολής της δόσης κάθε φορά). Oι δόσεις φτάνουν τις 48 για τους μεγαλο-οφειλέτες.

OΦEΛH ΓIA OΛOYΣ
Oι οφειλέτες θα έχουν μια νέα ευκαιρία για να ενταχθούν σε ρύθμιση και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους έχοντας και ασφαλιστική ενημερότητα. Tα Tαμεία, από την άλλη πλευρά, θα διασφαλίσουν την είσπραξη των τρεχουσών εισφορών (είναι κι αυτό ένα ζητούμενο στις μέρες μας) και ενός, έστω μικρού μέρους των οφειλών, μεταθέτοντας για 2 χρόνια αργότερα (όταν οι συνθήκες στην οικονομία θα είναι, εκτός απροόπτου, καλύτερες) την αναζήτηση των... υπολοίπων μέσα από το πάγιο σύστημα ρύθμισης των χρεών.

Ποιοί μπορούν να ενταχθούν στη διετή «Διευκόλυνση»

  • Oσοι είχαν αλλά και όσοι...δεν είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τα Tαμεία υποβάλλοντας αιτήσεις.
  • Oσοι χρωστούν στο IKA - ETAM μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Oσοι χρωστούν στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία οφειλές μέχρι 80.000 ευρώ.
  • Oσες επιχειρήσεις χρωστούν στον OΓA οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_11/03/2011__435357

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα...

Διαβαστηκαν περισσοτερο

Σελίδες

Ετικέτες

Το δίκαιο, πάντα προϋποθέτει κανόνες εφαρμογής. Αλλά ο πρώτος, (από όλους τους κανόνες), είναι πως δεν επιτρέπεται κανείς να τους αλλάζει, κάθε φορά, σύμφωνα με τα μέτρα του...
(κλικ) Καραμούζα ΑΣΕΠ για τον Δήμο Κορυδαλλού

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων
ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ