Subscribe

RSS Feed (xml)


design by

zen-design!

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Λιθάνθρακας, σκόνη τέφρα και διώξεις...

Λιγνιτικό πεδίο Δυτ. Μακεδονίας: σκόνη, τέφρα και διώξεις. Ως πότε;


Σκόνη, τέφρα και αιωρούμενα σωματίδια, από τα ορυχεία και τις λιγνιτικές μονάδες, ταλανίζουν τη ζωή δεκάδων χιλιάδων πολιτών του λιγνιτικού κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας. Από τις βασικές αιτίες των πολύχρονων κινητοποιήσεων στην περιοχή, κόντρα στον εφησυχασμό και τη ραστώνη των τοπικών αρχών, της πολιτείας και της ΔΕΗ. Και το χειρότερο! Αντί για λύσεις επιστρατεύεται η βία και οι διώξεις σε βάρος όσων τολμούν να αντισταθούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τρόπος αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης. Οι κινητοποιήσεις του 2007 σήμαναν την έναρξη μιας διαδικασίας μηνυτήριων αναφορών και κλήσεων σε απολογία σε βάρος 70, περίπου, κατοίκων. Η διαδικασία αυτή κατέληξε, 3 ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, στην άσκηση δίωξης σε βάρος 31 πολιτών, που παραπέμπονται σε δίκη στις 29/9/2009. Η κινητοποίηση των 21 ημερών του 2008, κατέληξε στη δίωξη 9 πολιτών. Μετά από δύο αναβολές (23/9 και 9/12/2008) έγινε η δίκη για τους 3 στις 17/3/2009 (όπου κατέρρευσε το κατηγορητήριο), ενώ στις 16/6/2009 γίνεται η δίκη για τους άλλους 6, τους κυρίως κατηγορούμενους. Παραθέτουμε το σχετικό δελτίο τύπου του συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης:

Για ακόμη μια φορά η «ευαισθησία» της πολιτείας και των «ανεξάρτητων» εμπλεκόμενων φορέων επιβεβαιώνει πως «σκύβει» στα προβλήματα των πολιτών.

Η αμερόληπτη και ανεπηρέαστη» δικαιοσύνη κάνει το καθήκον της: όπως και το 2007, 3 ημέρες μετά από τις βουλευτικές εκλογές, κάλεσε 70 πληττόμενους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου για να καταθέσουν ως κατηγορούμενοι επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την επί δεκαετίες παράνομη δραστηριότητα της ΔΕΗ Α.Ε., όλως τυχαίως, 3 ημέρες μετά τις ευρωεκλογές του 2009 ήρθε και η κλήτευση του δικαστηρίου για τις 29-09-2009.

Πότε επιτέλους θα δικαστούν οι πραγματικοί ένοχοι;

Αυτοί που καταδικάζουν :

  • μικρά παιδιά να ζουν δίπλα στα βουνά από τέφρα,
  • που απαξιώνουν τις περιουσίες μας,
  • που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και μας μαυρίζουν την ζωή.

Οι Σάτυροι που ασελγούν ακατάπαυστα στις όμορες των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ Α.Ε., τοπικές κοινωνίες να κληθούν και να οδηγηθούν στο σκαμνί.

Τα τελευταία χρόνια καμιά προσπάθεια δεν έγινε για την προστασία και ανάπτυξη της περιοχής από κανένα αρμόδιο φορέα. Τα χρήματα του τοπικού πόρου ανάπτυξής που δίνονται για έργα προστασίας του περιβάλλοντος μόνο εκεί δεν αξιοποιούνται.

Όσο δε για τις περίφημες προσλήψεις των 2400 ατόμων, των τριών διαγωνισμών που εκκρεμούν για 3 χρόνια, από τους 180 ανέργους του Αγίου Δημητρίου μόνο 12 θα προσληφθούν.

Καλούμε όλους τους ενεργούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες, για ακόμα μια φορά, να συμπαρασταθούν στη δίκη παρωδία, την Τρίτη 16 Ιουνίου 2009, στα δικαστήρια Κοζάνης.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 11.06.2009



Το πλήρες δημοσίευμα και το έγγραφο του συνήγορου του πολίτη
http://lithanthrakas.wordpress.com/2009/06/14/dioxis/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα...

Διαβαστηκαν περισσοτερο

Σελίδες

Ετικέτες

Το δίκαιο, πάντα προϋποθέτει κανόνες εφαρμογής. Αλλά ο πρώτος, (από όλους τους κανόνες), είναι πως δεν επιτρέπεται κανείς να τους αλλάζει, κάθε φορά, σύμφωνα με τα μέτρα του...
(κλικ) Καραμούζα ΑΣΕΠ για τον Δήμο Κορυδαλλού

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων
ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ