Subscribe

RSS Feed (xml)


design by

zen-design!

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

«Οχι» Σαμαρά στο γερμανικό μοντέλο

Του Γιωργου Π. Τερζη
Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης προκρίνει η Νέα Δημοκρατία ως «αντιπρόταση» στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμογή του «γερμανικού μοντέλου» στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για «ελληνικό εκλογικό μοντέλο» απορρίπτοντας, όπως φάνηκε και από την επιστολή που έστειλε την Πέμπτη στους πολιτικούς αρχηγούς, τόσο την ευρεία εφαρμογή μονοεδρικών περιφερειών (σ.σ. περί τις 180 μονοεδρικές προβλέπει το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ) όσο και την εκλογή βουλευτών «δύο ταχυτήτων» με τους μεν να διεκδικούν σταυρό και τους δε, τους υπόλοιπους 120, να εκλέγονται με λίστα σε ευρείες περιφέρειες ανά την Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς προχώρησε στην πρωτοβουλία να ζητήσει διάλογο επί μηδενικής βάσης για τον εκλογικό νόμο προκειμένου αφενός να «επενδύσει» στις αντιδράσεις που διαπιστώνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου να αποσοβήσει, επί του παρόντος τουλάχιστον, ενδεχόμενη πολυφωνία και στο εσωτερικό της Ν.Δ., αφού προβεβλημένα στελέχη, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αλλά και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, έχουν στο παρελθόν τοποθετηθεί, επί της αρχής, θετικά για το «γερμανικό μοντέλο».
Η Ν.Δ. επικεντρώνεται σε τέσσερις μεγάλες περιφέρειες, προκρίνοντας τη διαίρεση των Α’ και Β’ Αθήνας, της περιφέρειας Αττικής και της Α’ Θεσσαλονίκης. Για τη Β’ Αθήνας, στην οποία εκλέγονται 42 (!) βουλευτές, προκρίνεται ο διαχωρισμός της σε τέσσερεις επιμέρους περιφέρειες, εν προκειμένω τη Δυτική Αττική (Αγ. Ανάργυροι, Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ιλιον, Καματερό. Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη και Χαϊδάρι), την Ανατολική (Αγ. Δημήτριος, Αγ. Παρασκευή, Βύρωνας, Δάφνη, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή, Παπάγου, Υμηττός και Χολαργός), τη Βόρεια (Βριλήσσια, Γαλάτσι, Εκάλη, Ηράκλειο, Κηφισιά, Λυκόβρυση, Μαρούσι, Μελίσσια, Μεταμόρφωση, Ν. Ερυθραία, Ν. Ιωνία, Πεντέλη, Πεύκη, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Ψυχικό) και τη Νότια (με τους δήμους Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου και Ταύρου). Αντικείμενο συζήτησης αποτελεί η διαίρεση της Β’ Αθήνας σε πέντε περιφέρειες. Προτείνεται, επίσης, η γεωγραφική κατάτμηση της περιφέρειας Αττικής, πρώην «Υπόλοιπο Αττικής», σε ένα ανατολικό και ένα δυτικό τμήμα καθώς και η διαίρεση της Α’ Θεσσαλονίκης, με την απόσπαση του Δήμου Θεσσαλονίκης από την υπόλοιπη περιφέρεια. Πιο δύσκολος φαντάζει ο διαχωρισμός της Α’ Αθήνας (17 βουλευτές), καθώς διοικητικά ταυτίζεται με τον Δήμο Αθηναίων. Εδώ η συζήτηση εστιάζεται στον χωρισμό της περιφέρειας σε δύο εκλογικά διαμερίσματα. Το σχέδιο της Ρηγίλλης έχει ως αποτέλεσμα ο μέγιστος αριθμός βουλευτών που θα μπορεί να εκλέγεται σε μία περιφέρεια να μην υπερβαίνει τους δέκα.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε προ ημερών σύσκεψη για το ζήτημα στη Ρηγίλλης με τη συμμετοχή και του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Θανάση Διαμαντόπουλου, ο οποίος συμμετείχε στην επιστημονική επιτροπή που συγκρότησε η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι Π. Παναγιωτόπουλος, Μαξ. Χαρακόπουλος, Χρ. Ζώης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Χρ. Λαζαρίδης, Δημ. Σταμάτης, ενώ σημαντικό ρόλο στις εσωτερικές ζυμώσεις και την εκπόνηση των διαφορετικών σεναρίων διαδραματίζει ο «εκλογολόγος» της Ρηγίλλης κ. Πάνος Σταθόπουλος.
Για την απόρριψη του «γερμανικού μοντέλου», στη Ρηγίλλης επικαλούνται, αντιστρόφως, τα ίδια τα επιχειρήματα της κυβέρνησης. Εκτιμούν δηλαδή ότι ο διαγκωνισμός των βουλευτών όλων των κομμάτων, δηλάδή τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, κάθε άλλο παρά περιορίζει τους «εξωγενείς παράγοντες» και προσθέτουν ότι οι βουλευτές που θα εκλεγούν θα είναι έρμαια πιέσεων όχι μόνον από «ισχυρούς παίκτες» αλλά και από τοπικούς παράγοντες. Για τη Ν.Δ. η απάντηση στη «διαφθορά» δεν θα δοθεί μέσα από τον εκλογικό νόμο αλλά με θεσμικές και πρακτικές παρεμβάσεις στις εστίες αδιαφάνειας στο Δημόσιο.ΠΗΓΗ:http://www.ekathimerini.gr
πηγή: η ελια

θέσεις

βουλευτές

εκλογικό σύστημα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα...

Διαβαστηκαν περισσοτερο

Σελίδες

Ετικέτες

Το δίκαιο, πάντα προϋποθέτει κανόνες εφαρμογής. Αλλά ο πρώτος, (από όλους τους κανόνες), είναι πως δεν επιτρέπεται κανείς να τους αλλάζει, κάθε φορά, σύμφωνα με τα μέτρα του...
(κλικ) Καραμούζα ΑΣΕΠ για τον Δήμο Κορυδαλλού

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων
ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ