Subscribe

RSS Feed (xml)


design by

zen-design!

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Νίκος Νικολόπουλος: Επιδίωξη μας είναι η ανάδειξη των συλλογικών αγαθών...


Από συνέντευξη του Νίκου Νικολόπουλου που δεν μπόρεσε τελικά να δημοσιευτεί σε κάποια τοπική εφημερίδα.

Τι σημαίνει για σένα Νίκο ο Κορυδαλλός;

Απάντηση: Ο Κορυδαλλός είναι ο τόπος μου, είναι η γειτονιά μου, είναι ένας τόπος συνυφασμένος με την αθωότητα της παιδικής ηλικίας, τα καθοριστικά βιώματα που μας σημαδεύουν ανεξίτηλα και διαμορφώνουν οριστικά το χαρακτήρα μας ως την ενηλικίωση, το παιχνίδι, οι φιλίες, τα οικεία πρόσωπα, η ζεστή ατμόσφαιρα της γειτονιάς, η ζωντάνια της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, οι πρώτες καθοριστικές εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, που εγγράφονται για πάντα στη μνήμη μας. Ο Κορυδαλλός αποτελεί δηλαδή για μένα μνήμη του αγνότερου κομματιού του παρελθόντος μου, αλλά και δυναμικό παρόν, συστατικό της καθημερινότητάς μου.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν μου έρχονται στο μυαλό οι εικόνες της πόλης μας με τα χαμηλά 2όροφα, οι βεράντες στο ισόγειο και οι αυλές, τα άκτιστα οικόπεδα, που ήταν χώροι για μπάλλα με τις ώρες, η αραιή κυκλοφορία αυτοκινήτων που μας επέτρεπε να κάνουμε παιδότοπους τα στενά μπροστά στα σπίτια μας.

Θυμάμαι επίσης τις ελλειμματικές υποδομές για τις οποίες, αν και μικρό παιδί, αισθανόμουν θλίψη, όπως την απουσία δικτύων καθαριότητας αποχέτευσης συγκοινωνίας, την ανεπάρκεια των σχολικών κτιρίων κα. Σε αυτά προσθέτω και τα τρία “τοπόσημα” που μέχρι σήμερα προσδιορίζουν αρνητικά την πόλη μας, το χώρο των φυλακών με τα απροσπέλαστα τείχη, το απογυμνωμένο βουνό, το χώρο των λατομείων. Θυμάμαι εντονα στις οργανωμένες σχολικές επισκέψεις στην Ακρόπολη να στρέφω το βλέμμα μου προς την πόλη μας διακρίνοντας καθαρά την εικόνα των λατομείων και του βουνού πίσω τους, μία εικόνα που περιβαλλοντικά και αισθητικά νόθευε την ομορφιά του αττικού τοπίου.

Αν και η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ήταν υποχρεωμένη να ζει λιτά δεν πρόλαβα σκηνές ιδιαίτερης φτώχειας και ανέχειας, ο οικονομικός και κοινωνικός κύκλος ήταν ανοδικός. Παρά το περιορισμένο ενδιαφέρον για τους δημόσιους χώρους μία στοιχειώδης αίσθηση κοινότητας υπήρχε σε επίπεδο γειτονιάς μεταξύ των συμπολιτών μας.

Γιατί συμμετέχεις στο συνδυασμό της 16χρονης πόλης;

Η παράταξη αυτή αφενός προέκυψε από τα κάτω εντελώς αυθόρμητα αφετέρου οι συντελεστές της ίδρυσής της είναι παλιοί φίλοι και σύντροφοι εδώ και δεκαετίες, απο τα εφηβικά μας χρόνια. Η διαδρομή ενός εκάστου είναι απόλυτα διάφανη, η φιλία και η συντροφικότητα στέρεη. Κοινή μας βούληση ήταν να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση του αστικού και του ευρύτερου περιβάλλοντος στην πόλη μας. Επιδίωξη μας είναι η ανάδειξη των συλλογικών αγαθών όπως η διεύρυνση των πάσης φύσεων δημόσιων χώρων, η προτεραιότητα στην κάλυψη των συλλογικών αναγκών. Σεβόμενοι την ατομική υπόσταση του κάθε δημότη, υπερασπιζόμαστε με τον τρόπο αυτό, εν τέλει, τον πυρήνα των ιδιωτικών αναγκών και αγαθών.

Δεν επιδιώκουμε να γίνουμε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, έχουμε βαθιά συναίσθηση ότι η παρουσία μας σε προσωπικό επίπεδο ολοκληρώνεται όταν τεθούν οι βάσεις για έναν άλλο τρόπο διοίκησης και οργάνωσης του αστικού χώρου της πόλης μας, θεωρούμε ουσιώδες δημοκρατικό γνώρισμα την ανανέωση της σχέσης εκπροσώπησης, την κατάργηση κάθε έννοιας μονιμότητας ή ισοβιότητας σε αυτή τη σχέση.

Ποιά θέλεις να είναι η συμβολή σου σε ατομικό επίπεδο;

Έχω πλέον κατασταλάξει, με τη βοήθεια και μεγάλων θεωρητικών, ότι τα πάντα έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Ο προσωπικός παράγοντας είναι σημαντικός όμως η επιτυχία του καθενός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό τελικά από το συλλογικό αποτέλεσμα είτε της εργασίας στην κοινωνία του σήμερα, είτε της συμπυκνωμένης γνώσης και εμπειρίας των προηγούμενων γενιών, τελικά είμαστε διαχειριστές και όχι ιδιοκτήτες. Υπ΄ αυτό το πρίσμα θέλω τις όποιες γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες απέκτησα στην πορεία μου να τις επιστρέψω πίσω στην κοινωνία του Κορυδαλλού, στον τόπο μου, βοηθώντας στον ανασχεδιασμό της πόλης μας. Όταν προτεραιότητα των Κορυδαλλιωτών θα γίνει η προάπιση και διεύρυνση των δημοσίων χώρων και αγαθών, όταν θα επιβάλλουμε την ποιότητα στις υποδομές με αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και μείωση της επιφανειακής κάλυψης, όταν θα κάνουμε το αστικό περιβάλλον βιώσιμο και φιλικό στον πολίτη, όταν θα μειώσουμε την κυριαρχία των αυτοκινήτων στη ζωή μας, όταν θα αρχίσουμε να πρασινίζουμε το χώρο των λατομείων και το βουνό θεωρώ ότι η 16χρονη πόλη και ο ίδιος προσωπικά θα έχουμε συμβάλλει στην αλλαγή στον Κορυδαλλό.

παραπομπή

Νίκος Νικολόπουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ελεύθερα...

Διαβαστηκαν περισσοτερο

Σελίδες

Ετικέτες

Το δίκαιο, πάντα προϋποθέτει κανόνες εφαρμογής. Αλλά ο πρώτος, (από όλους τους κανόνες), είναι πως δεν επιτρέπεται κανείς να τους αλλάζει, κάθε φορά, σύμφωνα με τα μέτρα του...
(κλικ) Καραμούζα ΑΣΕΠ για τον Δήμο Κορυδαλλού

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων
ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ