Subscribe

RSS Feed (xml)


design by

zen-design!

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Η Ντόρα πριν και μετά τις εκλογές.

(πριν)

(μετά)

Read More......

Συντριπτική γροθιά

Από το tenekedoupoli

Της κακομοίρας έγινε στην κάλπη τους.

Αφήνω το Αυτοδιοικητικό και τα Δημαρχιλίκια στην άκρη.
Πρόκειται για μιά συντριπτική γροθιά στο στομάχι της τοπικής κομματικής γραφειοκρατίας και των πατεράδων πάσης μορφής.

Read More......

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Κορυδαλλός: Αλλιώτικοι και ωραίοι, χωρίς μηχανισμούς. με τις ιδέες μόνο!

Εδώ η διαδικασία για την ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΛΟΓΗ:
Αρχηγός μας είναι οι αξίες και για αυτό αξίζει να πάμε μαζί.

Εδώ, στην διαρκή ενημέρωση έχουν αναρτηθεί βιογραφικά υποψηφίων και άλλα στοιχεία.
(Κάθε πρωί Κορυδαλλός)

πηγή: EIKONES APO TON KORYDALLO

Read More......

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Φωνάξτε όλοι: Ζήτω η Νέα Δημοκρατία!

Καρφάκι δεν μου καίγεται ποιός θα γίνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Όμως μιά ιδέα με τρομάζει:

Η εξέλιξη μιας διάσπασης, μπορεί να είναι αρχή πολλών κακών παρενεργειών, τις οποίες θα αντιληφθούμε στο μέλλον.

Αυτό είναι και το μόνο κρίσιμο ενδιαφέρον μιας ιδεολογικά απονευρωμένης αντιπαράθεσης που εξελίσσεται στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης.





εικόνα -παλιότερη- δανεική από το komvos
σύνθημα δανεικό από ΟΝΝΕΔίτη: ΖΗΤΩ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Read More......

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Μιά άλλη εξήγηση των φωτογραφιών



Θέμα: " Αγώνας Κατάβασης (Downhill) στο Όρος Αιγάλεω"


Κύριε Πρόεδρε,
Με αφορμή την ανάρτηση ενός αστείου δημοσιεύματος στην αχανή μπλογκόσφαιρα (http://korydallos.blogspot.com/2009/11/blog-post_23.html), αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να αντιπαραθέσουμε την αλήθεια απέναντι στην άγνοια, συκοφαντεία και εμπάθεια.
1. Τα ανατρεπόμενα φορτηγά μισθώθηκαν κατ' απαίτηση δική μας, παρά τις δικές σας προτροπές για μίσθωση λεωφορείου. Ο λόγος ήταν ότι αυτή η πρακτική ακολουθείται σε ΟΛΟΥΣ τους αγώνες Downhill γιατι κανενας ιδιοκτητης πουλμαν δεν επιτρεπει την φορτωση ποδηλατων στο λεωφορειο του ουτε την διελευση του λεωφορειου σε χωματοδρομους συν το γεγονός ότι οι αθλητές επιθυμούσαν να επιβλέπουν τα ποδήλατά τους κατά την μεταφορά.
2. Για το θέμα του κόστους συμμετοχής (15 €) αξίζει να σημειωθεί ότι με το συγκεκριμένο αντίτιμο εξασφαλιζόταν δίπλωμα συμμετοχής, ένα καλοφτιαγμένο t-shirt, νερά, σάντουιτς, χρήση των φορτηγών για πρόσβαση στην αφετηρία, πλούσια και ασταμάτητη μουσική από το φορτηγό της RedBull και φυσικά μέσα στα 15 € ήταν και η συμμετοχή στον αγώνα! Να προσθέσουμε ότι οι συμμετοχές σε άλλους αγώνες Downhill κοστολογούνται με τριψήφιο ποσό...
3. Σχετικά με την προστασία του Όρους Αιγάλεω, θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο εν λόγω συγγραφέας αντί να συνδράμει σε μια ανθρωποκεντική και πράσινη δράση να αναλώνεται σε λασπολογίες. Καλύτερα ο κύριος να αφήσει την φωτογραφική και να πιάσει κανένα φτυάρι, μπας και μας βοηθήσει...
Η διεξαγωγή του αγώνα στέφθηκε κατά κοινή ομολογία με απόλυτη επιτυχία. Θα είμαστε συνοδοιπόροι σας στην μάχη που δίνετε για ένα καθαρό, καταπράσινο και ανθρωποκεντρικό Όρος Αιγάλεω.
Είμαστε κοντά στο δάσος.


ΣΤΑΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΕΙΜΕΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


Οι επίμαχες φωτογραφίες από το blogspotkorydallos

Φορτηγό μεταφοράς αθλητών (μπροστά όψη)Φορτηγό μεταφοράς αθλητών (πίσω όψη)

Read More......

Πέρασαν καλά...

Η μία όψη...




Όλες οι παραπάνω φωτογραφίες το δείχνουν καθαρά. Πέρασαν καλά...
Τίποτα δεν μπορούσε να "χαλάσει" το κέφι και τη διάθεση που φέρνουν μόνα τους το βουνό και το ποδήλατο.
Σχετικά με την προέλευση των εικόνων... κλικ ΕΔΩ

Πληροφορηθήκαμε την έντονη αντίδραση του κυρίου Γουρδομιχάλη (πρόεδρος ΠΕΣΥΔΑΠ), που έχουν προκαλέσει εικόνες οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο ιστολόγιο του "ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ" και αναδημοσιεύτηκαν στο korydallos.blogspot, όπου εμφανίζεται μια άλλη άποψη γιά ελαττώματα της διοργάνωσης.

Βλέπε ακόμα (11) ετικέτες ΑΙΓΑΛΕΩ" με κλικ ΕΔΩ



Read More......

Αγώνας Κατάβασης (Downhill) στο Όρος Αιγάλεω".

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ Λεωφόρος Σχιστού Περάματος (περιοχή ΒΙ.ΠΑ.) Ταχυδρ.Δ/νση: Τ.Θ. 91299, 18702 Κερατσίνι Τηλ.: 210-4015451, Fax: 210-4015452 http://www.pesydap.gr e-mail : syndesm1@otenet.gr


Δελτίο Τύπου Θέμα: "Διεξαγωγή για πρώτη φορά Αγώνα Κατάβασης (Downhill) στο Όρος Αιγάλεω"


Με μοναδική επιτυχία στέφθηκε ο πρώτος αγώνας κατάβασης με ποδήλατο (Downhill) εντός Αττικής. Το διήμερο 21 - 22 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας - Πειραιά, συνδιοργάνωσε με την ποδηλατική ομάδα "West Coast" αγώνα κατάβασης (Downhill) στο Όρος Αιγάλεω. Παρά τις δεδομένες δυσκολίες, που σχετίζονται με το γεγονός ότι η διαδρομή σχεδιάστηκε, χαράχθηκε και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, που καθιστούσαν ιδιαίτερα δύσκολη την υλοποίηση ενός καινοτόμου εγχειρήματος για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εντούτοις το αποτέλεσμα δικαίωσε απόλυτα τους φιλόδοξους διοργανωτές, τους αθλητές και τους παρευρισκόμενους. Η προσέλευση και το ενδιαφέρον ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, γεγονός που πιστοποιείται από το νέο πανελλήνιο ρεκόρ συμμετοχών (93 έναντι 75 που ήταν το προηγούμενο), που σημειώθηκε για την συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα. Στην ομαλή ροή του αγωνιστικού προγράμματος και στην εν γένει αρτιότητα της διοργάνωσης συνέβαλλε η εφαρμογή οριζόντιων συνεργασιών μεταξύ των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά του Δήμου Κορυδαλλού, Εθελοντικών ομάδων (Χοροωδή, Πρωτοβουλία Πολιτών Κορυδαλλού, Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κορυδαλλού) και πολιτών. Παράλληλα, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γρηγόρης Νιώτης, ο οποίος συμμετείχε στην απονομή των επάθλων. Σε σχετική δήλωση υποστήριξε ότι: «Η φιλοσοφία του αθλητισμού ανέκαθεν σχετιζόταν στενά με το περιβάλλον κα την προστασία του, γιατί ο αθλητισμός και το περιβάλλον ως έννοιες, θεσμοί και κυρίως αξίες συνιστούν άξονες στήριξης της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και της προοπτικής της βιώσιμης ανάπτυξης για τις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές. Η εκδήλωση ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και η γνωριμία με την
συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα συγκλονιστική. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υλοποίηση ενός πρωτοπορειακού εγχειρήματος, με το οποίο πιστοποιείται ότι το Όρος Αιγάλεω έχει ζωή και μέλλον.» Αξίζει να σημειωθεί ότι με την διεξαγωγή του ποδηλατικού αγώνα προωθήθηκε η ιδέα του εθελοντισμού, του συμμετοχικού σχεδιασμού, των πράσινων και ανθρωποκεντρικών δράσεων αλλά και η διάδοση του ίδιου αθλήματος. Από την άλλη, απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη των προβλημάτων του βουνού, καθώς και η συμβολή στη βιώσιμη λύση τους, μέσα από ένα πλέγμα δράσεων που αφορούν στην δημιουργία, ανάδειξη και γνωριμία πεζοπορικών και ποδηλατικών μονοπατιών. Ο πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης δήλωσε σχετικά: "Ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. καινοτομεί και αγκαλιάζει ένα άγνωστο άθλημα, στην επίμονη προσπάθειά του για άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής στο Όρος Αιγάλεω. Η σύνδεση του αθλητισμού με δράσεις σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι συνεχής και αδιάκοπη και ειδικά όταν μιλάμε για αγωνίσματα όπως η ποδηλασία. Δεσμευόμαστε για την ετήσια καθιέρωση της διοργάνωσης του συγκεκριμένου αγώνα." Οι νικητές του αγώνα ήταν: 1. Μπάμπης Χαίδεμενάκης 2. Φίλιππος Χατζηκυριάκου, 3. Γιάννης Κορφιάτης. Περαστικά στους τραυματίες: Κώστα Καλοχαιρέτα και Χρήστο Τρακάκη.


ΣΧΕΤΙΚΟ: Νιώτης με ...νιότη και ποδηλάτες στο Αιγάλεω!

Read More......

Νιώτης με ...νιότη και ποδηλάτες στο Αιγάλεω!

Διακρίνουμε εκτός από τον κύριο Γρηγόρη Νιώτη, τον κύριο Γρηγόρη Γουρδομιχάλη και τον κύριο Κατσαντώνη, ανάμεσα σε ... ποδηλάτες.
Σε λίγη ώρα ανάρτηση με περισσότερα γιά την φωτογραφία.

Επισημαίνουμε πάντως, ότι είναι ελπιδοφόρο οι Βουλευτές μας να πάρουν τα βουνά.

Είναι ίσως ένας τρόπος για να συμμαζευτεί λιγάκι η τρέλα που τα κυνηγάει με διάφορους τρόπους.

Η φωτογραφία έχει την αιτία της ΕΔΩ
Και σε λίγο θα αναρτήσουμε το σχετικό δελτίο τύπου του ΠΕΣΥΔΑΠ, μαζί με τις υπόλοιπες φωτογραφίες που βρίσκονται στη διάθεσή μας.
neagenia

Read More......

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Μείναμε από γκάζι;





στο ΛΙΓΑΠΟΛΑ

Read More......

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Δεκαεξάχρονη Πόλη, μια γνήσια αυτο-οργάνωση με πολιτικά χαρακτηριστικά!

Αναπτύσσει τώρα πρόγραμμα, προχωράει σε ανοιχτή εκλογή, αμφισβητεί τα πάντα, τα απαιτεί όλα και δεν κολώνει πουθενά και σε κανέναν.
Τοπικός τύπος, παπαγάλοι, πληρωμένα συστήματα επικοινωνίας,διαρκώς αλλοιώνουν συρρικνώνουν ή αποκλείουν την πρόσβαση τους στην κοινωνία.
Θα επικρατήσουν τα blogs και η άμεση επαφή και δράση στην κοινωνία, ή τα φίλτρα των παπαγάλων και των μηχανισμών;
Εμείς λέμε ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ γιά την ανοιχτή εκλογή στις 29 Νοεμβρη.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ– Κορυδαλλός, Νοέμβριος 2009

Το μήνυμά μας είναι αποφασιστικό και ηχηρό.






Μια τολμηρή πρωτοβουλία αυτο-οργάνωσης των πολιτών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εκατοντάδες συμπολίτες μας είναι αποφασισμένοι. Πολλοί, περισσότεροι, ΘΑ ΕΝΩΘΟΥΝ σε επόμενο χρόνο με την προσπάθειά μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

-Επιδιώκοντας έναν καινούριο, αισιόδοξο, καλύτερο δρόμο για την πόλη μας και τους ανθρώπους της.

-Με δύναμη ζωής.

-Με ορμή για δημιουργία.

Η πρόθεσή μας ήταν από την αρχή ξεκάθαρη: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΛΑ

Ο χρόνος ωριμάζει. Πατάμε τώρα με σίγουρα βήματα.

Οι πολίτες έρχονται μαζί μας και αναλαμβάνουν ρόλο.

Οι πολίτες εγγυώνται την μεγάλη ανατροπή.

----------------------------------------------

Τον Ιούλιο του 2008, διατυπώσαμε την διακήρυξη για μια Δεκαεξάχρονη πόλη.

Εκεί, μεταξύ άλλων αναφέραμε:

«… Η ταυτόχρονη συνύπαρξη αντίθετου ιδεολογικοπολιτικού χαρακτήρα συμμαχιών σε ένα σχήμα, δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά ένα πρόσκαιρο μόρφωμα- άθροισμα προσώπων με βασικό αυτοσκοπό την εξουσία…»

Από την αρχή, προβλέψαμε μια άσχημη εξέλιξη.

Δυστυχώς, -όπως έδειξε ο χρόνος- οι προβλέψεις μας δικαιώνονται.


Τον Σεπτέμβριο του 2008 στην μεγάλη συγκέντρωση στις Πλειάδες, επισημάναμε επίμονα, ένα από τα πιο κρίσιμα ελαττώματα αυτής της περιόδου:

Ότι, "...έμειναν στο σπίτι τους και στην ιδιώτευση, καταξιωμένοι άνθρωποι με εμπειρία, με γνώση και διάθεση για προσφορά, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην υπέρβαση της μετριότητας και της μιζέριας..."

Δίνουμε σήμερα μια είδηση:

Τις επόμενες μέρες, δεκάδες επιστήμονες και πνευματικοί άνθρωποι της πόλης, θα προχωρήσουν σε δημόσια, ενυπόγραφη παρέμβαση – συμπαράταξη με την κίνησή μας, που θα αρχίζει ακριβώς με την παραπάνω διαπίστωση και θα καταλήγει με την απόφασή τους για συμμετοχή και ανάληψη δράσης.

Τους επόμενους μήνες, σας περιμένουμε όλους! Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ που δημιουργήσαμε, με σκοπό την ανοιχτή προγραμματική διαβούλευση, θα αποτελέσει βασικό κύτταρο διαλόγου αλλά και εργαλείο μελλοντικής δημιουργίας.


Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ - Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ, ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...

Η ανοιχτή εκλογή επικεφαλής της κίνησης (όπως εξαρχής είχαμε δεσμευτεί στις Πλειάδες), που έχει οριστεί για την 29η Νοεμβρίου, αντιμετωπίστηκε «εύκολα» με αμφισβήτηση και χλευασμό από τους παραδοσιακούς παράγοντες του τοπικού συστήματος. Πολλές φορές, διατυπώθηκε η θέση ότι είναι αδύνατο να πλησιάσουμε μορφές άμεσης δημοκρατίας. Αρέσκονταν, να διαλαλούν ότι υπάρχει «αρχηγός από τα αποδυτήρια» και στοιχημάτιζαν σχεδόν κάθε εβδομάδα, ότι αν δεν τον ανακηρύξουμε "εντός ημερών" θα διαλυθούμε.

Όχι μόνο δεν συνέβη αυτό. Αλλά η συλλογικότητα μας διευρύνθηκε και η κίνησή μας, κίνηση ιδεών και αξιών, δυνάμωσε.

Τέτοιοι πολίτες, είμαστε πολλοί! Πάρα πολλοί! Οι πιο πολλοί!

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ


παραπομπές...


(1)ΕΙΚΟΝΕΣ

Read More......

Δεν ξέρουμε αν έφταιξε ο ΑΛΜΟΥΝΙΑ αλλά... έλα ρε μπαμπέση να φυλάξεις και καμιά σκοπιά.

Επειδή:
Μόνο 3,6% επί του ΑΕΠ προβλέπει ο προϋπολογισμός για την παιδεία.
Το ποσό αυτό αποπληθωρισμένο αποτελεί αύξηση κατά 0,3% επί του ΑΕΠ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για το 2009.
Υπάρχουν δυό σημασίες:
1) Η κυβέρνηση θα κριθεί σε σχέση με όσα υποσχέθηκε
2) Όπως και αν κριθεί η κυβέρνηση... το ποσό είναι αναντίστοιχο και ανεπαρκές, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της παιδείας.

Δεν ξέρουμε αν έφταιξε ο ΑΛΜΟΥΝΙΑ αλλά... μας τρώνε τα μαμούνια.
Μήπως είναι η ώρα να του ζητήσουμε, όσα πληρώνουμε κάθε χρόνο σε πυραύλους, αεροπλανάκια και εργατοώρες των στρατιωτικού προσωπικού για την αποτελεσματική φύλαξη του νοτίου - νοτιανατολικού άκρου των συνόρων της Ευρώπης, να αρχίσει και αυτός να μας τα πληρώνει σε σχολικές αίθουσες, μολύβια τετράδια - εποπτικό υλικό και αμοιβές του διδασκαλικού προσωπικού;


Read More......

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Read More......

Νίκαια - "πράσινη ζωή στην πόλη".

Με αφορμή την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας του προγράμματος "πράσινη ζωή στην πόλη", ο Πρόδρομος Ζαχαρόπουλος, δημοτικός σύμβουλος, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση, την οποία και μας απέστειλε ηλεκτρονικά:


ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ,ΕΡΓΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Νοεμβρίου συζητήθηκε η ένταξη της Νίκαιας στο πρόγραμμα "Πράσινη Ζωή στην πόλη" που αφορά την αξιοποίηση χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά προγράμματα για έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη .

Για μια ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε την συζήτηση ενός τέτοιας σημασίας θέματος με γραφειοκρατική διάθεση και προσπαθώντας να τελειώσει την συζήτηση ,με τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του Προεδρείου ,όσο πιο γρήγορα μπορούσε μη επιτρέποντας σε Δημοτικούς Συμβούλους να ολοκληρώσουν τις ομιλίες τους ή μη επιτρέποντας τους να μιλήσουν ,εφαρμόζοντας την 5λεπτη ομιλία για τους συμβούλους ,για ένα μείζονος σημασίας θέμα που αφορά την προοπτική και την ζωή της πόλης μας .

Το θέμα αυτό θα έπρεπε να συζητηθεί με συμμετοχή φορέων της πόλης και με άνεση χρόνου ώστε να κατατεθούν προτάσεις ,οι οποίες θα συνέβαλλαν στην καλλίτερη δυνατή αξιοποίηση αυτού του προγράμματος ύψους 3 δις ευρώ.

Οι προτάσεις των Δημοτικών Συμβούλων μπήκαν για μια ακόμη φορά στις καλένδες της διοίκησης του Δήμου και η «συζήτηση» έγινε απλά για να τηρηθεί το τυπικό μέρος της διαδικασίας .

Οι μελέτες που παρουσιάστηκαν αφορούσαν την ανάπλαση του πρώην κινηματογράφου «Βικτώρια», της πλατείας Δαβάκη ,και την ανάπλαση του χώρου της παιδικής χαράς «Ειρήνη» .

Οι προτάσεις της μελέτης για την πλατεία Δαβάκη ήταν στην ουσία η μετακίνηση μιας παιδικής χαράς κατά λίγα μέτρα, η κατάργηση του σιντριβανιού της πλατείας και η κατασκευή πεζούλων με μορφή κερκίδων στο άνω μέρος της πλατείας .

Καμία ανάληψη ευθύνης για τον μαρασμό της πλατείας όλα αυτά τα χρόνια και για την εγκατάλειψη των υπαρχόντων υποδομών της . Προφανώς το πρόβλημα της πλατείας Δαβάκη που αποτελεί την βιτρίνα της πόλης είναι η κατάργηση του σιντριβανιού που το είχαν εγκαταλείψει στη τύχη του ,η μετακίνηση κατά λίγα μέτρα μιας παιδικής χαράς που πρόσφατα είχε ανακαινισθεί και τα νέα παρτέρια για περισσότερο πράσινο ,όταν στα υπάρχοντα παρτέρια μπορεί να προστεθεί πράσινο χωρίς ιδιαίτερο κόστος .

Θα διατεθούν εκατομμύρια ευρώ για μια ψευδεπίγραφη ανάπλαση που δεν εντάσσει την πλατεία στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπλασης της Π. Ράλλη, με δημιουργία ποδηλατοδρόμων και γενικότερης εμπορικής αξιοποίησής της ώστε αυτή η πλατεία να μην αποτελεί ένα γρήγορο και αδιάφορο «πέρασμα» για τους Νικαιώτες αλλά να γίνει πόλος έλξης όπως πλατείες γειτονικών μας Δήμων.

Για την παιδική χαρά «Ειρήνη» δίπλα στον «ΠΛΑΤΩΝΑ» ,ενώ την είχαν αφήσει για χρόνια απαξιωμένη και εγκαταλειμμένη πραγματική εστία αντικοινωνικών δραστηριοτήτων έρχονται τώρα να προτείνουν την ανάπλασή της χωρίς να την εντάσσουν σε μια προοπτική ενοποίησης με τους γύρω χώρους ,Μηχανικής Καλλιέργειας, Πλάτωνα κλπ ,ώστε να αποτελέσει οργανικό τμήμα μιας συνολικής προσπάθειας πολιτιστικής ,αθλητικής ,και κοινωνικής δραστηριότητας.

Με αυτήν την πρόταση συνεχίζουν την πολιτική απαξίωσης της περιοχής όπως έγινε στο απώτερο παρελθόν με το κτίσιμο των πολυκατοικιών, ενώ θα μπορούσε σήμερα αν πραγματικά είχαμε Δημοτικές Αρχές με όραμα να υπάρχει στην είσοδο της πόλης ένας τεράστιος χώρος ενοποιημένος με τον Πλάτωνα ,την Μηχανική Καλλιέργεια ,την πλατεία του Κρατικού ,και τον χώρο του Δηλαβέρη μελλοντικά, για πολλαπλές χρήσεις και κυρίως πολύ πράσινο .

Στον χώρο του πρώην κινηματογράφου «Βικτώρια» επαγγέλλονται ανάπλαση με πράσινο όταν είναι γνωστό σε όλους πώς αντιμετωπίζει με την ανεπάρκεια και ανικανότητά της η Διοίκηση του Δήμου τους υπάρχοντες χώρους πρασίνου και τους άλλους ελεύθερους χώρους .

Οι προτάσεις αυτές πέραν του ότι δεν μπήκαν στην βάσανο μιας ουσιαστικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο ,δεν δόθηκε η δυνατότητα να αξιολογηθούν μαζί με άλλες προτεραιότητες των αναγκών της πόλης ,ώστε τα χρήματα του προγράμματος να αξιοποιηθούν με τον καλλίτερο τρόπο για την αναπτυξιακή προοπτική.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν πείθει πλέον κανένα για την φερεγγυότητα και αποτελεσματικότητά της ,η πόλη μαραζώνει, οι Νικαιώτες ζουν καθημερινά την παρακμιακή πορεία της Νίκαιας, και τα όποια προγράμματα της Διοίκησης τα αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό έχοντας την εμπειρία 7 χρόνων από τα έργα και τις ημέρες αυτής της Δημοτικής Αρχής .

Μοναδική διέξοδος από τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής είναι οι επόμενες Δημοτικές εκλογές όπου οι πολίτες της Νίκαιας θα δώσουν την απάντησή τους στους υπεύθυνους αυτής κατάστασης .

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ


Διαβάστε ακόμη: Μια ντουζίνα μνηστήρες και όμως: "Ζητείται μνηστήρ".

Read More......

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009




Alogoskoufis and Papakonstantinou...the game is over...WELCOME in KORIDALLOS...έχει και φυλακές εκεί ε;...!

xanthi-blogs




H Eυρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να οδηγηθούν στη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ο κύριος Αλογοσκούφης και ο κύριος Παπακωνσταντίνου...γιατί στέλνανε ψεύτικα στοιχεία στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ.
Ο Aρμόδιος Υπουργός Οικονομικών,κύριος Παπακωνσταντίνου,δήλωσε πως θα οδηγηθούμε σε ΕΞΕΤΑΣΤΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για τις πολλές `αμαρτίες`των Υπουργών Οικονομικών της 6ετίας των Κυβερνήσεων Καραμανλή.
Η ΔΕΞΙΑ και πάλι μας ρεζίλεψε...
ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ...ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ...!
WELCOME in KORIDALLOS...

Read More......

Δεντροφύτευση στην Αρχαία Ολυμπία..


Το Σαββατοκύριακο στις 14 &15 Νοεμβρίου οι εθελοντές της ΕΛΙΞ θα πραγματοποιήσουν δεντροφύτευση στο λόφο της Γαλανής στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι η τέταρτη δεντροφύτευση που πραγματοποιούν εθελοντές της ΕΛΙΞ τα τελευταία χρόνια στην Ολυμπία. Ειδικά μετά τις φωτιές του 2007 κινητοποιήθηκαν έντονα για την αποκομιδή των καμένων στην περιοχή, αλλά κυρίως για να συμβάλλουν στο σημαντικό έργο που ανέλαβε η κ. Έλκε Σπηλιοπούλου: Να ξαναπρασινίσει ο λόφος της Γαλανής, τον οποίο υιοθέτησε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και στον οποίοέχει φυτέψει με την βοήθεια εθελοντών και φίλων της πάνω από 10.000 δέντρα!
στα ΚΑΛΑ ΝΕΑ
Διαβάστε το πρόγραμμα των εθελοντών..

Read More......

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

"Το μεγάλο παζάρι"

Κορυδαλλός, λαϊκή αγορά.

από http://xilieseikones.blogspot.com/



(φωτογραφία: Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2009)
Αυτή η λαϊκή όλο και επεκτείνεται.
Σε λίγο όπως πάει θα ενωθεί με το Μοναστηράκι.
Οι παρενέργειες στην περιοχή από τον τρόπο διαχείρισης είναι σημαντικές.
Αλλά ποιός νοιάζεται;
Τα μικροσυμφέροντα μπορούν να υπερβαίνουν κάθε κανόνα...

Read More......

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Μια ντουζίνα μνηστήρες και όμως: "Ζητείται μνηστήρ".

Πριν από τέσσερις και πλέον μήνες, στον κεντρικό αυτό δρόμο της Νίκαιας, ένα έργο της ΔΕΗ αναστάτωσε όλη την περιοχή. Ορισμένα παρατράγουδα, έγιναν αιτία ανάρτησης από το ιστολόγιό μας (εδώ με κλικ τα παρατράγουδα και η ανάρτηση)

Πριν ένα μήνα, οι λακούβες παρέμεναν ανοιχτές και εμείς επανήρθαμε εδώ (φωτογραφία από την ανάρτηση στις 11 Οκτωβρίου)

Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν τι επικρατεί σήμερα στην οδό Λαοδικείας.

Η Νίκαια, είναι ένας μεγάλος Δήμος, γιά τον οποίο, χωρίς να βάλουμε τις σάλτσες για την εργατικότητα των ανθρώπων και την ιστορική παράδοση, θα πούμε απλά ότι

ΑΞΙΖΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
Επειδή ζώντας πολλοί από μας στην περιοχή αυτή, είμαστε σε θέση αβίαστα να διατυπώσουμε το συμπέρασμά μας (επιεικώς) : Αυτό το "περισσότερο" δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα το δώσει ο κύριος Μπενετάτος.

"Ζητείται μνηστήρ"
Για τον Δήμο της Νίκαιας, ο παραπάνω τίτλος δεν αφορά υπερβολή. Αλλά ακριβολογία. Ούτε ένας ούτε δύο ούτε τρεις!
Μόνο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, άνετα, μετρήσαμε τουλάχιστο μιά ντουζίνα αυτοπροτεινόμενους μνηστήρες, όπου θα πρέπει να προστεθεί ο κύριος Λογοθέτης, και ο πρώην Δήμαρχος κύριος Βασίλης Τράπαλης. Οι οποίοι αυτοδικαίως παραμένουν στη διεκδίκηση.

Φαίνεται όμως, κανένας μνηστήρας δεν διαβάζει το ιστολόγιό μας. Γιατί ο Δήμαρχος κύριος Μπενετάτος, παραμένει απαθής, όμως και οι άλλοι παραμένουν ανύπαρκτοι.
Ψάχνουμε και μεις έναν μνηστήρα.
Δεν απαιτούμε να διαβάζει το ιστολόγιό μας.
Να περπατά στην Νίκαια απαιτούμε μόνο. Να περπατά!

Υ.Γ.(1) Έλεος μνηστήρες μου, αυτός ο δρόμος οδηγεί... στο Κατράκειο



Read More......

«Τι γλώσσα μιλάμε, Αλμπερτ;»


Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης.
(είναι και η πηγή μας μέσω facebook)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ: Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, ξεκινάει η παιδική παράσταση
"Τι γλώσσα μιλάμε, Άλμπερτ;" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ώρες παραστάσεων: 15:00 και 17:00.
«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα αγόρι που το έλεγαν Αλμπερτ. Ο Αλμπερτ δεν είχε φίλους. Ζούσε μόνος του και βαριόταν...». Κάπως έτσι αρχίζει η ιστορία του «Τι γλώσσα μιλάμε, Αλμπερτ;» του Βασίλη Μαυρογεωργίου, που παρουσιάζει το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» για τα παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα.


Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Χανιωτάκη
Μουσική: Κώστας Γάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Λυπηρίδου

Παίζουν: Ντίνη Ρέντη, Γιούλη Τσαγκαράκη, Σεραφείμ Ράδης

Read More......

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Πειραιάς

Ο Πειραιάς της Μελίνας




Η μέρα φεύγει, στην ακτή της Μελίνας

πηγή

Read More......

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

"Χρυσόστομος"

Οι «μοιρολογήτρες» του ΠΑΣΟΚ!

Δηλώνω αγανακτισμένος.

Και σοκαρισμένος.

Και πολύ προβληματισμένος, από αυτά που διαβάζω και ακούω.

Από όλους όσους ανακάλυψαν ξαφνικά ότι η αξιοκρατία και η διαφάνεια σημαίνει ντε και καλά «τακτοποίηση» κομματικών στελεχών. Που αντιλαμβάνονται την εσωκομματική αντιπολίτευση με τη μικρότητα του αποτυχημένου πολιτευτή.

Γιατί δεν έγινα γραμματέας λέει ο ένας. Γιατί δεν αξιοποιούν τα στελέχη λέει ο άλλος. Γιατί πληρώνω τη συνδρομή μου σαν μέλος και δεν αξιοποιούμαι λέει ο τρίτος. Γιατί;

Γιατί δεν γλύφω λιγάκι από την κρατική εξουσία, θα ήθελαν να πούνε, πιθανώς!

Για καθίστε παλικάρια μου!

Αν υποθέσουμε ότι ενταχθήκατε συνειδητά σε ένα πολιτικό κόμμα και αν υποθέσουμε ότι δώσατε τις μάχες σας και ματώσατε ή απλά ιδρώσατε, δεν το κάνατε φαντάζομαι για να το εξαργυρώσετε την επόμενη στιγμή!

Γιατί τότε δεν ήτανε συνειδητή η ένταξη σας. Ήταν στη βάση της παλαιοκομματικής λογικής που λέει εμφανίζομαι, στήνομαι, φωτογραφίζομαι, ακούγομαι και την κατάλληλη στιγμή, ζητώ να εξαργυρώσω όλα αυτά ( σημαντικά θα έλεγα) με μια θεσούλα, κάτι βρε παιδάκι μου.

Και επειδή είμαι σοσιαλιστής και επειδή το πιστεύω, έχω και τη δυνατότητα να κρίνω όλους και όλα. Κρίνω σπουδές, κρίνω δυνατότητες, κρίνω κοινωνική δράση, τα κρίνω όλα! Και βγάζω πάντοτε το ίδιο συμπέρασμα. ΕΓΩ είμαι ο καλύτερος από όλους. ΕΓΩ και κανένας άλλος.

Όχι δεν είμαι υπέρμαχος ενός κόμματος τεχνοκρατών. Όχι δεν είμαι αυτός που θα «θεοποιήσει» το μεταπτυχιακό. Τι να μου πει κάποιος στη δουλειά μου και πώς να με κρίνει μετά από 25 χρόνια δημοσιογραφίας; Ότι είμαι κακός ή καλός επειδή έχω ή δεν έχω μεταπτυχιακό στη γλωσσολογία;

Όχι! Αλλά δεν μπορώ να μετατρέψω σε μικρούς όλους τους άλλους και να γίνω ΕΓΩ ο καλύτερος για όλα.

Δηλαδή παλικάρια μου, διαμαρτυρόμενοι και «πικραμένοι» επειδή πληρώσατε τη συνδρομή σας σε ένα κόμμα, μπορείτε να διοικήσετε; Επειδή εκλεχτήκαμε σε κάποια όργανα πρέπει να διοριστούμε σε «θεσούλα» στο κράτος; Επειδή χαρίσαμε νιάτα και ώρες ατελείωτες σε μια υπόθεση που πιστέψαμε, επειδή παλέψαμε για ιδέες και οράματα πρέπει να το εξαργυρώσουμε με τα τριάκοντα αργύρια μιας κρατικής θεσούλας ή ενός διορισμού σε ένα Δ.Σ.;
Για καθίστε! Η πολιτική σας συνείδηση εκεί φτάνει, εκεί καταλήγει;

Βιάζεστε να εξαργυρώσετε κομματικά ένσημα για εθελοντική ένταξη και συνειδητή στράτευση;

Τι πάθατε;

Να χέσω μέσα και τα πιστεύω σας και τη μικρότητά σας!

Ακούστε. Όπως ένα μεταπτυχιακό ΔΕΝ σημαίνει τίποτα, έτσι και η ταυτότητα του κομματικού μέλους ΔΕΝ σημαίνει κατ’ ανάγκη και περισσότερες δυνατότητες.

Αφήστε τις κλάψες και τα κροκοδείλια δάκρυα για το κακό που βρήκε τα στελέχη μας, το πόσο αγνοούνται, το πόσο πονάνε!

Αφήστε τα και σκεφτείτε ότι ήρθατε για να αλλάξετε καταστάσεις δεκαετιών σε αυτή τη χώρα, ήρθατε να προσφέρετε στους πολίτες και το λαό. ΔΕΝ ήρθατε για να ικανοποιήσετε τις μικρές ή μεγάλε προσωπικές σας φιλοδοξίες. ΔΕΝ ήρθατε για να αποκτήσετε περισσότερα από αυτά που είχατε! ΔΕΝ ήρθατε για να ζήσετε το όνειρό σας στο ΠΑΣΟΚ!
Αν είναι έτσι ΓΕΙΑ ΣΑΣ!

Δεν είναι ο ρόλος της μοιρολογήτρας αυτός του μέλους του ΠΑΣΟΚ.

Οφείλει να σταθεί στο ύψος του και να αντιληφθεί το μέγεθος των ευθυνών του απέναντι στον κόσμο και το λαό.

ΑΝ κληθεί να προσφέρει σε επίπεδο κρατικής μηχανής έχει καλώς.

ΑΝ ΟΧΙ πάλι έχει καλώς.

Για να τελειώνουμε:

Όπως η Κυβέρνηση θα κριθεί για τις επιλογές της και σε επίπεδο προσώπων έτσι και ο καθένας κρίνεται για τη στάση και τα λεγόμενα του.

Γκρίνιες, μικροψυχίες, μικρότητες, δεν χωράνε! Τέρμα τα κόμπλεξ για τους «άλλους». Τέρμα οι φιλοσοφίες για τους έχοντες και μη κατέχοντες μεταπτυχιακά.

Τέρμα η μεγιστοποίηση της κομματικής κάρτας. Τέρμα το γλείψιμο και το σκύψιμο.
Μας ξέρουν , τους ξέρουμε.

Οπότε θελήσουν να μας βρούνε μας βρίσκουνε.

Τα είπα και ηρέμησα!!!!!

Σχόλιο:
μόλις το διαβάσαμε εδώ στο neagenia και απλώς, παραπέμπουμε όποιον διαβάζει εδώ, όπου επισημάναμε και με το σχόλιο.
πέστα χρυσόστομε (Ραούλης Βασίλης)

Υ.Γ.Βρήκα ένα φίλο. Είχα καιρό να τον δώ. Δεν μπόρεσε να σπουδάσει. Δύσκολες εποχές για εκείνον τα μαθητικά του χρόνια. Διορίστηκε κάπου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μου έκανε παράπονα γιατί είχε υποβάλλει αίτηση για γραμματέας!

«Ποιος είναι ο Πλασκοβίτης που διορίστηκε γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομικών», μου είπε. «Τζάμπα έτρεχα τόσα χρόνια;»

Έλα ντε! Ποιος είναι ο Πλασκοβίτης;;;; Τι να πεις; Όλα στο σακί

Read More......

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Σήμερα αρχίζουν οι 100 ημέρες!

Όσο και αν ήταν δυσάρεστη η καθυστέρηση...

Με πιθανά ελαττώματα, που σχολιάστηκαν...

Με ψιλογκρίνιες! που είχαν στη βάση τους την απογοήτευση ορισμένων...

Αλλά και πολλών που -με ειλικρίνεια- προσέγγισαν κριτικά τις αδυναμίες.
Επειδή θέλουν να συμβάλουν, επειδή αγωνιούν, επειδή συμμετέχουν. Ενδεχομένως, επειδή καλόπιστα αμφιβάλουν.

Επειδή

Απαιτούν, στην πράξη νέα ποιότητα εξουσίας.
Απαιτούν την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση.
Απαιτούν ταχύτατη δράση που θα αλλάξει την κακή πορεία της πραγματικότητας.


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ...


Στην πραγματικότητα, σήμερα αρχίζουν οι πρώτες εκατό ημέρες.

Ας είναι!
Τόσα χρόνια οπισθοδρόμηση. Γιά τριάντα μέρες αβάντζο δεν θα κολλήσουμε.


Αρκεί να πάμε
.


Read More......

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Ψήφος στους μετανάστες.

Δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες. «Θα ξεκινήσουμε από τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση», τονίζει ο Γιάννης Ραγκούσης


Την πρόθεση της κυβέρνησης για παροχή δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας σήμερα στο Παγκόσμιο Forum για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη

Όπως σημείωσε, η Κυβέρνηση στο ζήτημα των μεταναστών θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε δύο άξονες:

«Πρώτος άξονας των παρεμβάσεών μας θα είναι έτσι η εγγύηση της θέσης και της ενταξιακής πορείας των νομίμων μεταναστών στη χώρα μας. Και αυτό απαιτεί την τόνωση της ασφάλειας του καθεστώτος παραμονής τους χάρη στην καθιέρωση απλών και ευέλικτων διαδικασιών αλλά και έγκυρων τίτλων παραμονής. Όχημα της ασφαλούς ενταξιακής πορείας δεν μπορεί παρά να είναι το διαρκές βάθεμα της συμμετοχής των μεταναστών με την ψήφο τους κατ’αρχήν σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και για τις γενιές που γεννιούνται και μεγαλώνουν μαζί μας, με πλήρη δικαιώματα του έλληνα πολίτη.

Δεύτερος παράλληλος άξονας των παρεμβάσεών μας θα αποτελέσει η αποτελεσματική και σύμφωνη με τις προδιαγραφές του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων διαχείριση του αυξανόμενου πληθυσμού των αλλοδαπών «χωρίς χαρτιά». Από τη σκοπιά αυτή, το κυριότερο θεσμικό μέσο απασφάλισης των κινδύνων για την ένταξη των νομίμων μεταναστών, την ανάπτυξη της χώρας και την ασφάλεια των κατοίκων της είναι η ανάσυρση του σκοτεινού αριθμού των «παράνομων» στην επιφάνεια της κοινωνικής ζωής από το απόλυτο περιθώριο, την ανομία και την εκμετάλλευση».


Όπως σημείωσε, η Κυβέρνηση στο ζήτημα των μεταναστών θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε δύο άξονες:

«Πρώτος άξονας των παρεμβάσεών μας θα είναι έτσι η εγγύηση της θέσης και της ενταξιακής πορείας των νομίμων μεταναστών στη χώρα μας. Και αυτό απαιτεί την τόνωση της ασφάλειας του καθεστώτος παραμονής τους χάρη στην καθιέρωση απλών και ευέλικτων διαδικασιών αλλά και έγκυρων τίτλων παραμονής. Όχημα της ασφαλούς ενταξιακής πορείας δεν μπορεί παρά να είναι το διαρκές βάθεμα της συμμετοχής των μεταναστών με την ψήφο τους κατ’αρχήν σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και για τις γενιές που γεννιούνται και μεγαλώνουν μαζί μας, με πλήρη δικαιώματα του έλληνα πολίτη.

Δεύτερος παράλληλος άξονας των παρεμβάσεών μας θα αποτελέσει η αποτελεσματική και σύμφωνη με τις προδιαγραφές του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων διαχείριση του αυξανόμενου πληθυσμού των αλλοδαπών «χωρίς χαρτιά». Από τη σκοπιά αυτή, το κυριότερο θεσμικό μέσο απασφάλισης των κινδύνων για την ένταξη των νομίμων μεταναστών, την ανάπτυξη της χώρας και την ασφάλεια των κατοίκων της είναι η ανάσυρση του σκοτεινού αριθμού των «παράνομων» στην επιφάνεια της κοινωνικής ζωής από το απόλυτο περιθώριο, την ανομία και την εκμετάλλευση».
ΠΗΓΗ: e- αυτοδιοίκηση (κλικ στην πηγή)

Read More......

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Σκέψεις και προτάσεις του Λυκούργου για τους μετανάστες.

Μετανάστευση και μεταναστευτική πολιτική


Συνοπτικό ιστορικό

Το 1990 – 1992, με την πτώση των καθεστώτων στην πρώην Ανατολική Ευρώπη και στην γειτονική μας Αλβανία, αρχίζει να εισρέει στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός μεταναστών, οι οποίοι έδραξαν την ευκαιρία να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον σε μία ανεπτυγμένη Δυτική χώρα.

Η ελληνική Πολιτεία, την περίοδο εκείνη, αιφνιδιάστηκε απολύτως και το ρεύμα της μετανάστευσης έλαβε μεγάλες διαστάσεις και τελικώς, κατέστη μη ελεγχόμενο. Οι επεμβάσεις των Δυτικών Δυνάμεων σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ επίσης συνετέλεσαν καθοριστικά στην δημιουργία ρευμάτων μετακίνησης από την ευρύτερη, αυτή, περιοχή (Αφγανιστάν, Ιράκ, Πακιστάν κ.λ.π.).

Χρειάστηκαν 10 περίπου χρόνια, προκειμένου η Ελληνική κοινωνία και η πολιτική ηγεσία της, να αντιληφθεί το γεγονός ότι η Ελλάδα από χώρα αποστολής ετρέπετο βαθμιαίως σε χώρα υποδοχής μεταναστών και επίσης, ότι η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο του οποίου η εμφάνιση και διαχείριση αφορά άμεσα στην κοινωνική συνοχή. Κατά συνέπεια, ότι πρόκειται για ένα σοβαρό και κρίσιμο ζήτημα το οποίο έπρεπε να αντιμετωπισθεί σοβαρά, ουσιαστικά και άμεσα.

Η πολιτική συγκυρία της εποχής, αφήρεσε από την ατζέντα των ημερών την μετανάστευση η οποία εξελισσόταν και δημιούργησε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων οι οποίοι εκόντες-άκοντες κατέστησαν παράνομοι, χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα σχετικά με την διαμονή τους και εν πολλοίς την ύπαρξή τους. Μία πρώτη προσπάθεια νομιμοποίησης έγινε δια Προεδρικών Διαταγμάτων το 1997, ενώ –επιτέλους- το 2001 συντάσσεται και ψηφίζεται ο Νόμος 2910/2001. Μια προσπάθεια μεταναστευτικής πολιτικής με πολλά κενά και παραλείψεις, η οποία προσπαθούσε να αγγίξει ζητήματα όπως η πράσινη κάρτα, είσοδος στην Χώρα, διαμονή, νομιμοποίηση οικογενειακή επανένωση, εκπαίδευση. ασφάλιση, πολιτογράφηση κ.λ.π. Ήταν σίγουρα ένας κακός Νόμος, αλλά ήταν μία αρχή (άλλωστε σε όλα μας τα προβλήματα έχουμε μία υστέρηση στον χρόνο και την ποιότητα της αντίδρασής μας και την επίλυσή τους).

Η επόμενη προσπάθεια περί του θεσμικού πλαισίου έγινε από την σημερινή Κυβέρνηση με τον Νόμο 3386/2005 και τον 3536/2007.

Η ... επιτυχία είναι προφανής. Ούτε καν οι Κοινοτικές οδηγίες δεν εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα η Χώρα να εκτίθεται διεθνώς και το φαινόμενο της μετανάστευσης να καθίσταται κλιμακηδόν –εξ αιτίας και μόνον της ανεπάρκειας της κυβερνητικής πολιτικής-, πρόβλημα.

Η μεταφορά –π.χ.- της αρμοδιότητας για κτήση αδείας διαμονής στην Περιφέρεια, δημιούργησε τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα, ενίσχυσε την ανάπτυξη παρανόμων κυκλωμάτων τα οποία απομυζούν τους μετανάστες και κατά συνέπεια εκπέμπουν το μήνυμα ότι «εάν πληρώσεις όλα γίνονται». Αν λάβουμε υπόψη ότι -σε ορισμένες, ευτυχώς λίγες, περιπτώσεις- προξενικοί υπάλληλοι μετέχουν σε κυκλώματα χρηματισμού προκειμένου να χορηγήσουν θεωρήσεις εισόδου (visa), τότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο αστείες είναι οι φωνές εκείνων που αλαλάζουν για την υποτιθέμενη έκνομη συμπεριφορά των μεταναστών στη Χώρα μας. Έχουμε χάσει εκ προοιμίου τον σεβασμό τους.

Είναι και δική μας ευθύνη η ανεξέλεγκτη έλευση τους, είναι δική μας ευθύνη η έλλειψη σεβασμού, η οποία ενδεχομένως επιδεικνύεται από μερίδα μεταναστών προς την έννομη τάξη.

Προσφάτως, μία ανόητη ενέργεια νεαρού αστυνομικού, πυροδότησε μια σειρά επεισοδίων και αναζωπύρωσε τις συζητήσεις σχετικά με την μετανάστευση.

Επίσης, μετά και τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αισθάνομαι ότι η ίδια γνωστή συνταγή η οποία περιλαμβάνει επιχειρήσεις «σκούπα» και ποικίλους τηλεσχολιασμούς θα εφαρμοσθεί πρόσκαιρα.

Όπως πάντοτε συμβαίνει στην Χώρα μας, η συζήτηση εξετράπη από τον ακριβή στόχο – ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος εκτός από τον σχεδιασμό, επιτέλους, μιας ουσιαστικής και σοβαρής πολιτικής για την μετανάστευση- , σε δευτερευούσης σημασίας σημεία.

Σημασία, πρωτίστως, δεν έχει εάν ο αστυνομικός ήξερε Αραβικά ή είχε γνώση των Ισλαμικών εθίμων και δοξασιών, σημαντικό είναι να έχει παιδεία τέτοια που θα υποστηρίζει την εργασία του, θα τον καθιστά ικανό να διακρίνει τις καταστάσεις, να προσαρμόζει την συμπεριφορά του κατ΄ αναλογία και να κατανοεί τις συνέπειες των ενεργειών του.

Κρίσιμο σημείο δεν είναι, κατ΄ αρχάς, ο αριθμός των μεταναστών και το εάν θέλουμε λιγότερους ή περισσότερους. Κρίσιμο σημείο είναι η ύπαρξη Πολιτικής και σχεδιασμού για την μετανάστευση.


Σημεία προβληματισμού επί της μεταναστευτικής πολιτικής


Ένα θέμα, το οποίο, πλέον, ευρίσκεται στην «ατζέντα» της καθημερινότητας, είναι η παρουσία πολλών χιλιάδων μεταναστών στην Χώρα. Προκαλεί, βέβαια, θυμηδία η όψιμη ενδελέχεια που επιδεικνύουν διάφοροι επαΐοντες –οι περισσότεροι εκ των οποίων λοιδορούσαν όσους έθιγαν το θέμα, το οποίο, παλαιότερα αξιολογούσαν ως μια ακόμη γραφικότητα.

Από μιας αρχής, απαιτείται ολοκληρωμένη και σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, η οποία θα σχεδιασθεί μεν στο πλαίσιο των προοδευτικών και ανθρωπιστικών αξιών, θα είναι όμως πολιτική και όχι προσχηματική φιλανθρωπία και θα έχει ως παράλληλους αποδέκτες τον μετανάστη και τον ημεδαπό πολίτη.

Σήμερα, στην χώρα, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, είναι ασαφές, ανεπαρκές, εν μέρει φοβικό και περιβάλλεται από την γνωστή -ελληνικού τύπου- αύρα αφελούς και πρόχειρης προσεγγίσεως.

Δεν έχει στόχους και προσανατολισμό, δημιουργήθηκε δε εν βρασμώ, υπό την πίεση γεγονότων που ερέθισαν την κοινή γνώμη και κατά συνέπεια δεν έχει ως γενεσιουργό αίτιο την παραγωγή εργαλείου για την άσκηση ουσιαστικής πολιτικής και εξεύρεση πραγματικών λύσεων, αλλά, στρέφεται στην κατεύθυνση κατευνασμού της αγανάκτησης (δίκαιας ή άδικης) της κοινής γνώμης, με μοναδικό στόχο την απόσβεση των «κραδασμών» στο εκλογικό σώμα.

Δηλαδή, το θέμα (ειρήσθω εν παρόδω, μην ξεχνάμε ότι αφορά ανθρώπους), ενώ έπρεπε να εξετάζεται ως ένα φαινόμενο παγκόσμιο και διαχρονικό, ενώ πρέπει να συγκρατείται ότι αντικειμενικά, σε κάποιες περιπτώσεις, οι συνθήκες προβάλλουν την μετανάστευση ως μοναδική επιλογή επιβίωσης και που επιπροσθέτως έχει άμεσες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή της χώρας υποδοχής, αυτό, ανάγεται σε πρόβλημα -μετά και την δημιουργία θορύβου, ο οποίος προκαλείται συνήθως μετά από κάποιο σοβαρό, ενίοτε δυσάρεστο, γεγονός (π.χ. διαδηλώσεις μουσουλμάνων μεταναστών με αφορμή, δηλουμένη απρεπή συμπεριφορά αστυνομικού)-, επακολουθεί η γνωστή τηλε - πασαρέλα «σοφών» ή «κατ΄ επάγγελμα αγανακτισμένων πολιτών», και οι αποφάσεις λαμβάνονται εν θερμώ με συνέπεια να υπάρχει εκτροπή από τον πολιτικό στόχο.

Το επιχείρημα το οποίο, προτάσσεται προκειμένου να δικαιολογηθεί το θεσμικό και πολιτικό έλλειμμα, ότι η Ελλάδα από χώρα αποστολής μεταναστών, μετεβλήθη σε χώρα υποδοχής και κατά συνέπεια, δεν είχε την απαιτούμενη εμπειρία ως Πολιτεία να διαχειρισθεί την μεταναστευτική παλίρροια, είναι μεν πραγματικό, αλλά, είχε κάποια βάση προ 7-10 ετών. Η επίκλησή του, σήμερα, ή αποτελεί πρόσχημα ή επιχειρεί να δώσει άλλοθι στην ανεπάρκεια και την αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να προτείνουν ουσιαστικές λύσεις, καθ΄ όσον οι αποφάσεις ελήφθησαν και λαμβάνονται, υπό το πρίσμα της θεωρήσεως που προανέφερα.

Η θυμική προσέγγιση δεν ωφελεί και δεν οδηγεί σε ουσιαστικές, βιώσιμες και εν τέλει πραγματικές λύσεις. Η αντιμετώπιση των μεταναστών και του μεταναστευτικού φαινομένου είτε με την αβάστακτη αριστεροφανή ελαφρότητα που ο Συνασπισμός και άλλες αριστερίστικες ομάδες έχουν, είτε με την φοβική, στα όρια του ρατσισμού και εθνικιστικού προσανατολισμού αντίληψη που επικρατεί στην θέση του ΛΑ.Ο.Σ. και μεγάλων τμημάτων της Νέας Δημοκρατίας, παράγει μόνον θόρυβο και τηλεοπτικά παράθυρα, εντυπωσιασμού και αυτοϊκανοποιήσεως.

Το ΠΑΣΟΚ, εν όψει μάλιστα και της αναλήψεως της ευθύνης διακυβέρνησης της Χώρας, έχει υποχρέωση να προβεί σε κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης, η οποία, θα λύνει προβλήματα μεταναστών και ημεδαπών, σε βάθος χρόνου με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ταυτοχρόνως την διασφάλιση κατάλληλων όρων για την βελτίωση του επιπέδου ζωής των Ελλήνων πολιτών (ο όρος με την τυπική του έννοια).

Είναι απαραίτητο να υπάρξει πλήρης ανασκευή του σημερινού πλαισίου και να εξετασθεί υπό ολιστική οπτική η μετανάστευση και όχι αποσπασματικά. Απαιτείται πολιτική θεώρηση και όχι μόνον διοικητική θεραπεία. Δηλαδή, πρέπει να δημιουργηθούν πολιτικές ουσιαστικής ένταξης των ευρισκομένων, ήδη, στην Ελλάδα μεταναστών, σχέδιο και στρατηγική τόσο για την διαχείριση του πληθυσμού που υπάρχει στη Χώρα αλλά και επανεξέταση του πλαισίου χορηγήσεως Ασύλου και διαδικασιών νομιμοποιήσεως μεταναστών, προσφύγων και όσων εισήλθαν παράνομα στην Χώρα (καθίσταται ιδιαίτερα αναγκαίο μετά και την απόφαση της ομάδας Dublin Group 2), επεξεργασία και λήψη μέτρων ανασχέσεως του κύματος που δημιουργείται λόγω συμβάντων που υποχρεώνουν ομάδες πληθυσμών σε αναγκαστική μετακίνηση (όπως κοινωνικές – πολιτικές κρίσεις, ένοπλες συγκρούσεις ή επεμβάσεις, φυσικές καταστροφές κ.ά), κυρίως στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Συγκεκριμένα πεδία που πρέπει να επανεξετασθεί και αναθεωρηθεί το υπάρχον πλαίσιο και να δημιουργηθούν νέες πολιτικές παρεμβάσεων, είναι αυτό που αφορά:

  • στην είσοδο και παροχή αδειών διαμονής,

  • στην χορήγηση αδειών διαμονής στους επί μακρόν διαμένοντες,

  • στις προϋποθέσεις και διαδικασία για οικογενειακή συνένωση,

  • στους όρους εργασίας εξηρτημένης ή μη,

  • στις προϋποθέσεις, διαδικασία και κατηγορίες χορηγήσεως Ασύλου.


== Πρωτίστως, εφ΄ όσον όλοι συμφωνούν στην διαπίστωση ότι το θέμα είναι πολιτικό, είναι αναγκαία προϋπόθεση, η ύπαρξη πολιτικού θεσμού ο οποίος θα έχει την ευθύνη εφαρμογής και σχεδιασμού της μεταναστευτικής πολιτικής. Η δημιουργία Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν επαρκεί καθ΄ όσον μια Γραμματεία έχει κυρίως Διοικητική αρμοδιότητα και όχι πλήρη πολιτική δυνατότητα.

== Πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα, δηλαδή τόσο σε εθνικό όσο και στο επίπεδο της Ε.Ε.. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί πλαίσιο δράσεων και πολιτική στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που θα συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των κυρίων χωρών προελεύσεως του μεγάλου όγκου οικονομικών μεταναστών (Πακιστάν, Ινδία, Αφρικανικές χώρες κ.λ.π.), εις τρόπον ώστε να δημιουργηθούν όροι και προϋποθέσεις συγκρατήσεως του μεταναστευτικού ρεύματος. Δηλαδή, στο Πακιστάν π.χ. υπάρχουν θέσεις εργασίας, πλην όμως, οι αμοιβές είναι τέτοιου επιπέδου που καθιστούν την επιβίωση σχεδόν αδύνατη. Μια πολιτική η οποία θα στοχεύει στην βελτίωση των δομών της παραγωγής και στον εκσυγχρονισμό των συνθηκών εργασίας, θα δώσει την δυνατότητα καλύτερης προοπτικής εντός της συγκεκριμένης χώρας και να περισταλεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι –εξ αντικειμενικών συνθηκών-, υποχρεούνται σε μετακίνηση. Η Ελληνική Κυβέρνηση, σε συνεργασία και με άλλα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε., μπορεί αποφασιστικά να προτείνει, να διεκδικήσει και να συμβάλλει στην δημιουργία μιας τέτοιας πολιτικής, η οποία εστιάζει στην πρόληψη και όχι στην καταστολή.

Αν λάβουμε υπ΄ όψη, τα ποσά που διατίθενται για τις δράσεις της ECHO και άλλων προγραμμάτων, θα καταλάβουμε ότι δεν είναι ανεδαφικός ένας τέτοιος σχεδιασμός και βεβαίως μπορεί να έχει αποτελέσματα. Απαιτείται διαφορετικός προσανατολισμός και στρατηγική.


== Σημαντικό είναι βέβαια να μην λησμονείται ότι η εύρεση εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες, αποτελεί πολλές φορές πραγματική ανάγκη. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι απολύτως χρήσιμο, να αναθεωρηθεί, σε εθνικό επίπεδο, το θεσμικό πλαίσιο για μετακλήσεις υπαλλήλων και εργατών, να απλουστευθεί η διαδικασία έτσι ώστε να μην καταφεύγει ο εκάστοτε εργοδότης στην αναζήτηση προσωπικού από τις τάξεις των παρανόμως ευρισκομένων στην Χώρα μεταναστών. Σήμερα, αυτό συμβαίνει με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται και σχεδόν να «θεσμοθετείται» η μαύρη απασχόληση, να δημιουργείται τεράστια πηγή «εισφοροδιαφυγής» στα ασφαλιστικά ταμεία και εν τέλει να σχηματίζεται μια κακή πραγματικότητα, η οποία, συσσωρεύει εντάσεις και ανατροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο αδικίας.


== Η διαδικασία απονομής αδειών διανομής στους υπάρχοντες μετανάστες πρέπει να απορρίψει την ευκολία της εισπρακτικής λογικής που σε συνδυασμό με την γραφειοκρατία, προβάλλεται ως μέτρο αποτροπής και αποθαρρύνσεως των μεταναστών να υποβάλλουν αιτήσεις κτήσεως νομιμοποιητικών εγγράφων. Η εμπειρία έδειξε ότι δεν έχει καν ελάχιστο αποτέλεσμα, αλλά, δίδει την δυνατότητα αναπτύξεως κυκλωμάτων χρηματισμού. Τα θέματα των κακών μισθών των υπαλλήλων και της ανεργίας των δικηγόρων, δεν είναι δυνατόν να λυθούν από τους μετανάστες.


== Η επιστροφή της αρμοδιότητος χορηγήσεως αδειών διαμονής στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, αποτελεί την πιο ορθή και αποτελεσματική πρακτική, εφ΄ όσον οι μετανάστες στον Δήμο και την κοινότητα κοινωνικοποιούνται, διαβιούν και έρχονται σε επαφή με την κοινωνία της χώρας υποδοχής. Αυτό, ευνοήτως, προϋποθέτει εκπαιδευμένα στελέχη και προσωπικό στις υπηρεσίες που θα αναλάβουν αυτή την αρμοδιότητα.

Η Ευρωπαϊκή δύναμη για την φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε. πρέπει να ενισχυθεί με ουσιαστικές αρμοδιότητες, υλικό έμψυχο και τεχνολογική υποδομή και φυσικά να επιβάλει στις όμορες χώρες της Ε.Ε. να «αυστηροποιήσουν» την πρακτική τους στην διακίνηση μεταναστών.


== Μέγιστο ζήτημα για όσους μετανάστες, ήδη, διαβιούν νομίμως εντός της Χώρας αποτελεί η διαδικασία για οικογενειακή συνένωση. Η Ε.Ε. έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες, οι οποίες, όμως, δεν έχουν τύχει ορθής εφαρμογής από τις ελληνικές Αρχές. Η σημερινή πρακτική, δημιουργεί προβλήματα γραφειοκρατίας και δίδει την δυνατότητα δημιουργίας κυκλωμάτων χρηματισμού. Αυτή η πρακτική, συσσωρεύει προβλήματα και διακινεί συναισθήματα αγανάκτησης και οργής, ενώ, εμφιλοχωρεί ο κίνδυνος, κάποια στιγμή να οδηγηθούμε σε εκρήξεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

Είναι αναγκαίο, η Χώρα να εφαρμόσει πλήρως τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παύσει να παίζει «κρυφτούλι». Είναι μεγάλη ευθύνη η παραμονή τόσων χιλιάδων ανθρώπων στην Χώρα και πρέπει να την αναλάβουμε, επιτέλους, στο ακέραιο.


== Ομοίως, είναι απαραίτητο, να σταματήσουν οι διακρίσεις στην δυνατότητα επαγγελματικής προοπτικής των μεταναστών και να απαλειφθούν οι δυσμενείς διατάξεις που καθορίζουν τις προϋποθέσεις ενάρξεως επαγγέλματος για όσους μετανάστες θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή θέλουν να ανοίξουν κάποια επιχείρηση. Επίσης, είναι απαραίτητο να αρθεί κάθε περιοριστικός όρος ο οποίος εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση των μεταναστών προς εξεύρεση εργασίας, καθ΄ όσον, δεν έχω αντιληφθεί να επεβλήθη –μέχρι στιγμής-, καθεστώς που αποτρέπει ή απαγορεύει την ελεύθερη μετακίνηση εντός της επικράτειας.


== Η αγορά από μετανάστες των ενσήμων (250), για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός για χορήγηση άδειας διαμονής, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής συζήτησης, καθ΄ όσον με το σημερινό καθεστώς δύναται να θεωρηθεί ότι η Πολιτεία, εμμέσως, αναγνωρίζει την ανασφάλιστη εργασία.


== Επί του ζητήματος των αδειών επί μακρόν διαμενόντων, χρειάζεται να εναρμονισθεί το πλαίσιο με τις Οδηγίες της Ε.Ε. –κάτι το οποίο δεν συμβαίνει ή η εφαρμογή είναι ελλιπής-, στο δε πεδίο των πολιτογραφήσεων, θεωρώ ότι είναι, τουλάχιστον, άκομψο το να υποχρεούνται οι αιτούντες αλλοδαποί στην καταβολή 1500 ευρώ προκειμένου να υποβάλλουν την αίτηση, ποσόν το οποίο, εκτός του ότι είναι υπερβολικό, δεν επιστρέφεται σε περίπτωση απορρίψεως της αιτήσεως. Μία πρακτική μπορεί να είναι η καταβολή ποσού 100-150 ευρώ κατά την κατάθεση της αιτήσεως και σε περίπτωση εγκρίσεώς της η καταβολή κάποιου ποσού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.


== Είναι, εκτιμώ, απολύτως χρήσιμη η αξιοποίηση των ΜΚΟ στην διαδικασία ένταξης των μεταναστών, με την από κοινού (ΜΚΟ & ΟΤΑ ή άλλων φορέων) δημιουργία κέντρων τα οποία θα ενημερώνουν και θα υποστηρίζουν τους μετανάστες και θα τους βοηθούν, τόσο σε ότι αφορά στην επαφή τους με την Διοίκηση –δεδομένης της πραγματικότητας σε αυτήν καθώς και της εφεκτικότητος που παρουσιάζει έναντι των αλλοδαπών η πλειοψηφία των υπαλλήλων ή την έλλειψη δυνατότητας επικοινωνίας λόγω γλώσσας.

Τα Κέντρα αυτά με την υποστήριξή τους κυρίως από εθελοντές, δημιουργούν μια φιλική και προσηνή δομή και παραλλήλως, μπορεί να παρέχουν νομικές συμβουλές, διευκολύνσεις στην κατάρτιση φακέλων προς τις υπηρεσίες, μαθήματα γλώσσας κλπ, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν και ως δομές διαφύλαξης των πολιτιστικών παραδόσεων των μεταναστών.


== Τέλος, εξ ίσου, κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η διαδικασία απονομής ασύλου. Η Ελλάδα πολλές φορές, έχει υποστεί σφοδρή κριτική από την διεθνή κοινότητα, σχετικά με την διαδικασία απονομής Ασύλου σε προσφεύγοντες. Αληθές είναι, ότι ο αριθμός των όσων έρχονται –είτε τυπικώς εντάξει είτε όχι-, στην Χώρα και προσφεύγουν στις Αρχές αιτούντες άσυλο, είναι μεγάλος. Παρά ταύτα όμως, υπάρχουν και πρέπει να τύχουν αντιμετωπίσεως στην βάση των πολιτισμένων κανόνων και ανθρωπιστικών αρχών. Τα κέντρα υποδοχής, δεν πρέπει να θυμίζουν φυλακές, πρέπει να διασφαλίζεται κάθε συνθήκη υγιεινής διαβιώσεως και να μην καθίσταται επισφαλής η υγεία των διαμενόντων σε αυτά, αλλά και να μην δημιουργούνται κακές συνθήκες, εν γένει, για την Δημόσια υγεία.


== Πρέπει να είναι ανοικτά και να δίδεται η δυνατότητα στους παραμένοντες σε αυτά να επικοινωνούν με την τοπική κοινωνία και να μπορούν να εργασθούν, ενώ πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την άμεση έναρξη μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, έτσι ώστε να διευκολύνονται στην επικοινωνία και ιδιαιτέρως για τα παιδιά, να διευκολύνεται η άμεση ένταξή τους σε εκπαιδευτικές δομές.

Ενδεχομένως και σε συνεργασία με την Ε.Ε. να δίδεται ένα βοήθημα προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα πρώτα έξοδά τους.

Επίσης, εάν έχουν κάποιον συγγενή ή γνωστό στην Ελλάδα, να ζητείται εγγύηση από αυτόν και να μπορούν να παραμείνουν μαζί του, μέχρις ότου εξετασθεί το αίτημα τους.


== Η εξέταση του αιτήματος, πρέπει να είναι άμεσος, 3-4 μήνες είναι ικανός χρόνος και κατόπιν σε όσους συντρέχουν λόγοι χορηγήσεως να δίδεται ισχυρό νομιμοποιητικό έγγραφο. Εάν κριθεί σκόπιμο και μετά από ανάλογη μελέτη, είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο βαθμίδες κρίσεως. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να χορηγείται νομιμοποιητικό έγγραφο με ισχύ έως την τελική κρίση του αιτήματος. Η προδικασία, είναι δυνατόν να διεκπεραιώνεται στα σημεία εισόδου –όπου και τα περισσότερα κέντρα υποδοχής-, με στόχο την ελαχιστοποίηση του αριθμού, όσων ανεξέλεγκτα αφήνονται να μεταβούν στην Αθήνα προς υποβολή αιτήματος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φαινόμενα με ανθρώπους να «στοιβάζονται» σε εγκαταλελειμμένα κτίρια (όπως προσφάτως αυτό του Εφετείου κ.λ.π.) ή να γίνονται βορά στα νύχια διαφόρων επιτηδείων συμπατριωτών τους ή/και ημεδαπών. Ευνοήτως, πρέπει να ενισχυθεί η δύναμη των υπαλλήλων (αστυνομικών και διοικητικών ) στις περιοχές όπου θα υπάρχουν τα Κέντρα Υποδοχής.


Επ΄ αυτού, του ζητήματος Ασύλου, νομίζω ότι θα ήταν δυνατόν να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την διαδικασία χορηγήσεως Ασύλου. Θεωρώ ότι αποτελεί υποκρισία το γεγονός ότι από μιας πλευράς η Ε.Ε. θέτει αποτρεπτικούς και άκρως γραφειοκρατικούς όρους χορηγήσεως θεωρήσεων εισόδου από τις κατά τόπους Προξενικές Αρχές, ενώ από την άλλη, Κράτη- Μέλη της έχουν μεγάλη ευκολία στην χορήγηση Ασύλου εντός της επικράτειας τους και μάλιστα με όρους που απολύτως πληρούν τις ανθρωπιστικές αξίες του πολιτισμού μας.

Αυτό, έχει ως φυσικό αποτέλεσμα την αύξηση της πελατείας και των κερδών, των συγχρόνων δουλεμπόρων οι οποίοι διακινούν παρανόμως όσους θέλουν να «αποδράσουν» είτε από την μιζέρια είτε από πραγματικούς κινδύνους για τη ζωή τους. Μία σκέψη ίσως είναι η δυνατότητα υποβολής αιτήματος Ασύλου επιτοπίως στις Διπλωματικές ή Προξενικές Αρχές σε περιοχές όπου υπάρχει σοβαρή κρίση ή εμπόλεμη κατάσταση (π. χ. Ιράκ κλπ). Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σταματήσει αυτή η «βιομηχανία». Επίσης, πρέπει να τεθεί σε διάλογο η κατηγοριοποίηση των περιπτώσεων στις οποίες χορηγείται Άσυλο.

Δεν θεωρώ ότι εκάλυψα όλες τις πτυχές του θέματος, ελπίζω όμως να έθιξα κάποια καίρια σημεία που αφορούν στην μεταναστευτική πραγματικότητα και –έστω και ακροθιγώς-, να προσέθεσα κάτι θετικό στον, όλο, διάλογο.

Σήμερα, που ολοκληρώνεται η γραφή αυτού του κειμένου, το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της Χώρας και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι πολλά από τα προαναφερόμενα θα επιλυθούν και πλέον ολοκληρωμένα, θα ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα θεραπείας και θα υπάρξει, επιτέλους, ολοκληρωμένη, ουσιαστική και σοβαρή πολιτική, εφ΄όσον είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είναι ο πρώτος πολιτικός ηγέτης που αντελήφθη την κρισιμότητα του ζητήματος και έχει εμπράκτως αποδείξει την βούληση αλλά και την ευαισθησία του.

Σε επίμετρο, θέλω να υπογραμμίσω την ανάγκη αναβαθμίσεως του ρόλου των ΟΤΑ, την αξιοποίηση των ΜΚΟ στην διαδικασία ένταξης (γλώσσα, εκπαίδευση, διαφύλαξη πολιτισμικών χαρακτηριστικών) και κυρίως την ψυχραιμία με την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα.

του λυκούργου χατζάκου


πηγή www.shoqatavellazerimi.com

Read More......

Διαβαστηκαν περισσοτερο

Σελίδες

Ετικέτες

Το δίκαιο, πάντα προϋποθέτει κανόνες εφαρμογής. Αλλά ο πρώτος, (από όλους τους κανόνες), είναι πως δεν επιτρέπεται κανείς να τους αλλάζει, κάθε φορά, σύμφωνα με τα μέτρα του...
(κλικ) Καραμούζα ΑΣΕΠ για τον Δήμο Κορυδαλλού

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων

Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων
ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ